Vælg en side

Budget og udgifter

Hvor mange penge skal jeg spare op til rejsen?

Et af de spørgsmål, vi oftest får, er hvor stort et budget man skal gå ud fra til en rejse. Der er lige så mange svar på det spørgsmål, som der findes backpackere. Budgettet afhænger helt af, hvilke destinationer, du ønsker at rejse til, samt dine personlige præferencer, rejselængde og meget mere.

Vores erfaring siger os, at de fleste folk ønsker at se og opleve så meget som muligt på en rejse. Forskellen er, hvad du ønsker at bruge penge på. Er oplevelserne det vigtigste, for så skal du måske ikke bo så fint. Ønsker du at bo lidt bedre, ja, så må du måske droppe en aktivitet eller to. Ønsker du at bo fint og opleve ”alt”, skal du have et større budget.

Hvad du skal tænke på er, at man aldrig kan forudsige alle udgifter, du kommer til at have undervejs. Derfor er det vigtigt at have en lille «nødkonto» med penge, der kan dække uforudsete udgifter. For hvem ønsker at afkorte sin drømmerejse eller droppe en aktivitet undervejs, fordi byturene i nattelivet blev lidt længere end planlagt, eller at du blev så afhængig af bungee jumping at et hop ikke var nok.

Tips til planlægning.

Selvom budget er et personlig spørgsmål, så har vi altid nogle ideer/råd til, hvad vi selv gør, når vi planlægger en tur:

N

Det er som regel billigere at rejse flere sammen.

N

Ansøg om et ekstra kreditkort. Det fungerer ofte som en god back-up, hvis der skulle ske noget undervejs.

N

Forsøg for så vidt muligt at udtænke alle udgifter du kommer til at have undervejs. Er der nogle særlige aktiviteter, du bare må opleve, eller et drømmehotel, du bare må bo på? Dette kan give dig et billede af, hvor mange penge du vil få brug for.

N

Jo mere du har bestilt på forhånd, desto lettere er det at budgettere undervejs.

N

Sørg for, at en ven eller et familiemedlem hjemme i Danmark har adgang til din konto, så der er hjælp at hente, hvis noget uforudset skulle ske på rejsen.

N

Det er en god ide altid at have lidt kontanter på dig, da du så undgår at skulle betale småbeløb med kort, og du slipper for at lede efter en hæveautomat hvor end du er.

N

Afsæt 5-10 % på en ekstra «nødkonto» som du kun rører ved i nødstilfælde.

N

Bestil gerne rejsen så tidlig som muligt. Jo flere pladser der er ledige på flyet, jo billigere er det – specielt i højsæsonen.

N

«Keep your eyes on the price». Tænk på, hvad du bruger dine penge på undervejs og hvad du kan få for dem. Så selvom nattelivet er sjovt, kan for mange byture undervejs på rundrejsen betyde, at der ikke er penge nok til alle oplevelser sidst på turen.

Bliver du f.eks. bidt af bungee jump kan det være smart at have plads i økonomien til mere end et hop.

Udgifter før afrejse.

Udgifterne, man har før en rejse kan bl.a. være rejseforsikring, vaccinationer, rejseudstyr, diverse visa, flybilletter og udvalgte oplevelsesture, sprogkursus eller hoteller.

Dette er udgifter, man let kan budgettere ind i regnskabet.

N

Vaccinationer

Tag kontakt til din læge og hør, hvad der gælder for de lande, du skal besøge, samt prisen på, hvad det vil koste at blive vaccineret.

N

Visum

Visum er en udgift man har både før og undervejs på rejsen. Enkelte lande kræver, at man har visum betalt og godkendt før indrejse, mens andre lande tillader, at man ordner dette ved indrejsen. Undersøg udenrigsministeriets hjemmeside for at se, hvad der er gældende for din destination.

N

Flybilletter

Vi må ikke glemme prisen for selve flybilletten. Her afhænger det af, hvilke lande du ønsker at opleve. En jorden rundt-billet kan ligge på alt fra 11.000 kr. til over 20.000 kr. Generelt er det dyrere at få en jorden rundt-rejse, der inkluderer Sydamerika, men alt er muligt afhængigt af budget. Holder du dig til en enkelt verdensdel, kan du regne med alt fra 4.000 – 10.000 kr., afhængigt af verdensdel.

N

Pakkeliste

Hvad du bør pakke med på turen afhænger helt af, hvor du skal rejse hen.

N

Rejseforsikring

Vi anbefaler altid, at du ikke rejser uden en rejseforsikring! Prisen på en rejseforsikring afhænger af, hvor længe du skal være afsted. Har du ikke råd til rejseforsikring for hele rejseperioden, må du korte ned på rejsen. STA Travel har gode forsikringspriser for unge og studerende, så tag kontakt for konkrete priser.

Ville det ikke være dejligt at bytte en overnatning på hostel ud med lidt luksus en nat eller to? Sæt penge af til det på forhånd! 

Udgifter undervejs

Undervejs skal du bruge penge på kost og logi, lokal transport og eventuelle aktiviteter, du ønsker at deltage i.

Det er vanskeligt at præcisere, hvor meget du kommer til at bruge undervejs på din rejse, da forbrug er ganske individuelt, og afhænger af personlige præferencer, destinationer og meget mere. Men her er noget af det, du bør tænke på:

N

Rejs flere sammen?

Det er som regel billigere at rejse flere sammen, idet I således er flere til at dele udgifter til f.eks. transport, overnatninger på hotelværelser osv.

N

Visum

Visum er en udgift man har både før og undervejs på rejsen. Enkelte lande kræver, at man har visum betalt og godkendt før indrejse, mens andre lande tillader, at man ordner dette ved indrejsen. Undersøg udenrigsministeriets hjemmeside for at se, hvad der er gældende for din destination.

N

Dagsbudget

Man vil sige at en backpacker generelt bruger mellem 15-20.000 kr. per måned. Dette inkluderer næsten alle udgifter i forbindelse med rejsen, herunder fly, kost og logi, lommepenge og diverse aktiviteter. Dette afhænger igen af, hvad man ønsker at lave undervejs. Skal du gå Inca Trail eller tage dykkercertifikat, bruger du en del flere penge end en almindelig rejsende. Det kommer selvfølgelig også an på, hvor god man er til at budgettere undervejs. Lav eventuelt et dagsbudget og se hvor meget du skal bruge per dag.

N

Work & Holiday

Har du ikke mulighed for at spare så meget op før afrejse, ville det være fordelagtigt at benytte sig af work and holiday, hvilket er perfekt for destinationer som Australien og New Zealand.

N

Store variationer i udgifter

I billige lande som Thailand, Indien osv. kan du leve længe på et lavt budget, hvorimod pengene ikke rækker så langt i lande som Australien og USA. Det kan være en fordel at kombinere billige og dyre lande på rejseruten. I Sydøstasien kan man leve godt for billige penge, mens det i USA vil koste en del, hvis du ønsker den samme høje standard.

 En tur i byen, blive hjemme, eller øhopping i Thailand? Nogen gange må man ofre noget for at få råd til noget andet.

Hvordan sparer du op til din drømmerejse?

Der er vel ingen, der ønsker mere end os, at det skulle være gratis at rejse. Eller om ikke andet, skulle det være muligt at trække fra i skat. Men indtil da, må vi nøjes med at spare op samt drømme os bort på eventyr, der bare ligger og venter på os.

Nogle sparer op over en længere periode mens de lidt men sikkert arbejder for at nå sit budget, hvorimod andre arbejder drønhårdt i nogle få måneder for så at låne til det sidste, hvis det skal være en lang rejse.

Uanset hvordan du planlægger din opsparing, så er der ofte ting du kan skære ned på. Behøver du nyt tøj hver måned? Skal du spise den daglige frokost på cafe? Har du behov for den helt store bytur med vennerne hver weekend, eller kunne du måske spare de penge og i stedet tage en tur i byen i Sydney?

Hvis du ikke kan spare alle penge op før afrejse, kan det være en ide at undersøge muligheder for work and holiday. Dette er en god måde at spare på udgifterne i forbindelse med en rejse. Du kan sagtens opleve et land ved at arbejde rundt omkring og samtidig knytte nye bånd med de lokale og andre unge.

Få hjælp til rejsen

Vores rejsekonsulenter hjælper dig gerne med inspiration, gode råd og planlægning af en rejse ud fra dine ønsker. Vi tror på at personlig rådgivning og udveksling af erfaringer er nøglen til at finde den rejse, der passer perfekt til dig.

Kontakt os